juni 2012

Veertien jaar geleden verhuisden Gijsbert en zijn vrouw Margot van Amsterdam naar het Limburgse Leudal om de rust op te zoeken. De gemeente besloot twee jaar na hun verhuizing dat er een woonwagenkamp in het plaatsje mocht komen. Het kamp kwam precies achter het huis van Gijsbert, Margot en hun zoontje te staan. De familie vond dat geen probleem, totdat de woonwagenkampbewoners bomen gingen kappen om meer ruimte op het kamp te creëren. Het gezin sprak de bomenkappers hierop aan en hierdoor ontstond een ruzie. De familie meldde het kappen van de bomen bij de gemeente en dat schoot de woonwagenbewoners in het verkeerde keelgat. Zij bedreigden Gijsbert en zijn familie met de dood, gooiden hun ruiten in en doodden 20 van hun kippen en hanen. De lijst is volgens het gezin eindeloos en zij vinden dat de gemeente nooit adequaat heeft ingegrepen. Hoewel zij dolgraag zouden willen verhuizen, is hun huis sinds de komst van het kamp volledig onverkoopbaar geworden. Het gezin voelde zich zó onveilig dat ze tralies voor hun ramen lieten plaatsen. De gemeente betaalde hiervoor, omdat zij erkende dat het gezin gevaar liep. Gijsbert kreeg ook toestemming om een hek rond zijn huis te zetten. Toen de omheining er eenmaal stond, oordeelde de gemeente echter dat het hek te hoog was. Omdat Gijsbert en zijn vrouw weigerden het hek weg te halen, besloot de gemeente in te grijpen. De rest is geschiedenis. (bron:HvNL)
Voor frontnieuws  vanuit de Facebook Twitter

mei 2013 & BREAKING

- Gijsbert weer thuis na 9 maanden te hebben vastgezeten
- OM eist in hoger beroep 8 jaar cel wegens verdediging eigen erf
- Gemeente wil €10.000 dwangsom plus € 8.863 voor verwijdering hek

GeenStijl schiet te hulp







juli 2013




Monumentale eiken, zet ze op de bomensite

Omdat de oude kapvergunningsprocedure erg omslachtig was, heeft de Midden-Limburgse Gemeente Leudal ervoor gekozen deze procedure te vereenvoudigen. Men heeft alle waardevolle en monumentale bomen en houtopstanden geïnventariseerd. Alleen voor de bomen en houtopstanden die zijn opgenomen in deze bomenlijst moet nog een vergunning aangevraagd worden.

Om te zien of een boom of houtopstand is opgenomen op de gemeentelijke bomenlijst, heeft de gemeente een
nieuwe website laten maken. Op deze site zijn alle gemeentelijke en particuliere waardevolle en monumentale bomen en houtopstanden te raadplegen.

Met belangstelling nemen wij daar eens een kijkje en zo bereiken we onderstaand beeld: De legenda spreekt over "groene parels" en vertelt ons, dat waardevolle bomen met blauw- en monumentale bomen met rood zijn aangegeven. Door op een boom of boomgroep te klikken kan men daarvan een beschrijving oproepen, met foto. Dat werkt prima.

We zijn geinteresseerd in de bovenste 'laanbeplanting' en daarvan krijgen we de volgende gegevens te zien: Nou inderdaad, die groep van 13 Amerikaanse eiken mag je wel monumentaal noemen. Het is een 'voor deze buurtschap karakteristieke en beeldbepalende boombeplanting langs een (veld)weg'. De bomenrij fungeert ook als 'ecologisch waardevolle geleidings en migratieroute voor fauna'.

Tjonge, daar willen we nog wel eens wat beter naar kijken. Met Google Streetview dan.
We parachuteren onze oranje man op de hoek van de straat:
... en dan ...

... ontwaren we een treurig beeld: Wat nu? Die dertien monumentale eiken staan er helemaal niet ! Niet meer althans. Heeft de processierups hier toegeslagen, zonder ontheffing ?
Waarom zou er zijn gekapt ? Zouden de hoge bomen misschien opeens 'te veel licht hebben weggenomen' ?
De gemeentearchivaris zal het vast nog wel weten.

De opnamedatum onder de resp. foto's vertelt dat ze inmiddels al drie of vier jaar geleden zijn verdwenen:


In Leudal vraagt dit monumentale groen dus geen onderhoud meer. Maar de 'nieuwe bomensite' wèl - en dat al jaren ...

14 mei 2013 © Lyckle Aardema


N A S C H R I F T  - ZO BLIJKT HET TE ZIJN GEGAAN:
In het Bomenbeleids- en beheerplan Gemeente Leudal 2009-2018 schrijft wethouder W., tevens bestuurslid van de Vereniging Limburgse Gemeenten, in november 2009 :

"Thans is er op verschillende locaties in de gemeente sprake van overlast van bomen door in het verleden gemaakte verkeerde keuzes ten aanzien van de standplaats en de boomsoort. Er zijn met name problemen door wortelingroei in het rioolstelsel (huisaansluitingen), opdrukken van de verharding (trottoir) en overlast bij omwonenden (bladval, schaduwwerking, e.d.)."

"De waardevolle bomen zijn recent geïnventariseerd. Tevens zijn de potentieel-monumentale bomen, welke nog niet geregistreerd zijn door de Bomenstichting, in deze inventarisatie meegenomen. Deze monumentale bomen moeten wel voldoen aan de beoordelingscriteria van de bomenstichting. De lijst met de geïnventariseerde potentieel-monumentale bomen wordt opgestuurd naar de Bomenstichting ter verkrijging van de door de Bomenstichting erkende status monumentale boom” (daar zullen ze het ook druk krijgen, denk ik dan).

Maart 2010: De Dorpsraad Baexem maakt zich zorgen over inventarisatie bomen en kapvergunningen beschermde exemplaren.


Hieronder een van de weinige "monumentale bomen" die de Bomenstichting momenteel (nog) van Leudal laat zien,

de zomereik bij Heythuysen

(al vind ik dat de rest er ook best mag wezen).